UMUMI bütçeye bağımlı kamu yatırımları, mali isticar eliyle yapılabilecek. Hükümet, 2016-2018 dönemi Envestisman Programı’nda finansal kiralamaya (leasing) düzlük vererek, amme yatırımlarında mali kiralamanın önünü açtı. Leasingciler ise, mali kiralamanın amme yatırımlarında kullanılmasında, 2004 yılından beri mevzuat açısından bariyer görülmemesine kıymet mali isticar konusunun resmi makamlar vasıtasıyla çokça bilinmediğini söyledi.
İHALELERDE KULLANILACAK
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Bölüm Temsil Yerleşmiş Başkanı ve Gelişim Leasing Umumi Müdürü Hasan K. Bolat, genel bütçeye bağımlı kamu yatırımlarının finansmanının mali kiralama ile yapılmasının Kamu Finansal Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile düzenlendiğini söyledi. Almanak Programlarda birlikte mali kiralamaya fasıl ayrıldığını belirten, Hasan Bolat, şunları söyledi:
“Kamu Münakasa Kanunu’nda da leasing düzlük alıyor. Kanun kapsamındaki idarelerin mali isticar aracılığıyla yapacakları dünyalık alımlarında uygulanacak ana ve usullerin gurur yoluyla belirleneceği yazıyor. Bu de kamu yatırımları ile ilgilendiren ihalelerde, alımlarda mali kiralama yönteminin de kullanılabileceği anlamına geliyor.”
KDV AVANTAJI ÖNEMLİ
Garanti Leasing Umumi Müdürü Ünal Gökmen, belediyelerin alımlarında dahi leasingin tıpkısı finansman alternatifi kendisine değerlendirileceğini belirterek, “Başka faydalarının beraberinde leasingin operasyonel kolaylıkları avantaj sağlayacaktır. Leasingde bilindiği kadar mübayaa, ithalat, sigorta kadar cemi operasyonel işlemleri, mali kiralama şirketleri izlem ediyor ve sonuçlandırıyor. Yani dünyanın herhangi bir yerinden satın alınacak olan ekipman ile ilişik eksiksiz işlemler mali isticar şirketlerinin hevesli ekipleri ile yapılıyor, alınan ekipman kullanıma amade halde teslim ediliyor. Bu açıdan kamu yatırımlarında de leasingin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Bonjur, leasingin amme yatırımlarında kullanılması hususunda yasalı kendisine bire bir sevgili olmamakla birlikte talebin bir iki olduğunu belirterek, “Kanuncu altyapı var. Fakat belediyeler, akarsu ve benzin birlikleri kabilinden amme kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren kurumlardan rica gelmiyor” dedi.
YASAL AÇIDAN SAV YOK
HASAN K. Bolat, leasingin, amme yatırımlarında kullanılması amacıyla mukteza yasalı altyapının olduğunu belirterek, şunları söyledi. “Ancak belediyeler, su ve süt birlikleri kabilinden amme kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren; söz gelişi, Cumhurbaşkanlığı, Başvekâlet, bakanlıklar, DSİ, Köy İşleri kabil kurumlardan istek gelmiyor. Bu konuda Hazne Müsteşarlığı nezdinde görüşmelerimiz oluyor. Leasing talebinin gelmemesinin nedenlerini araştırıyoruz.”
AĞIRLIK GELIŞIM MAKİNELERİNDE
ÜNAL Gökmen, kamu yatırımlarının ağırlıklı gelişim makinesi alımı şeklinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada alımlar DSİ, Karayolları üzere kuruluşlarda zat bütçeleri üzerinden olabileceği kadar, DMO üzerinden da olabiliyor. Finansmanda şehremaneti ve uray iştiraklerinde leasing kullanımının henüz fazla olabileceğini düşünüyoruz. Bunun birlikte kamudaki şişman altyapı projelerinde, amme-hür teşebbüs ortaklığı modellerinde geçer not araba ve ekipmanlar leasing vasıtasıyla akçalanmış edilebiliyor.”
BELEDİYELERDEN KÂM ÇOK
KAHRAMAN Günaydın, özellikle altyapı yatırımları için iş ve inşaat makineleri alanında belediyelerden murat geldiğini rapor ederek, şunları söyledi: “Bu anlamda leasing yeğleme edilen bir enstrüman. Aksiyon ve inşaat makinesi alımlarında yüzdelik 18 adına yüzdelik 1 KDV avantajı bu noktada leasing yöntemini gururlu kılıyor. Antrparantez, yurtdışı kaynaklı akla yatkın finansman maliyetleri nedeniyle isticar işlemleri yurtdışı yerleşik şirketler üzerinden dahi yapılabiliyor.”