LISTE GİTTİ – GELDİ
Alınan bilgiye bakarak, YSK, aylar ilk Yargıtay’la gelişigüzel bir düzentileme başlattı. Hangi partilerin seçime girme şartlarını adına getirdiğine ait çalışmayı Yargıtay yürüttü. YSK, belirlenen listeye itiraz etti. YSK, gâh partilerin halen seçime giriş şartlarını taşımadığını tez ederek, Yargıtay’dan bakir aynı cetvel hazırlamasını istedi. Yargıtay’ın evvel çalışmasında 28 olan fırka sayısını, evvel 10’a, arkası sıra de 9’a indirdiği öğrenildi. Gerekçe namına, 298 basit kanunun 14. maddesine göre ‘1 Karı 2017 tarihinden 6 kamer öncesinde, örgütlenme yeterliliğini giymek yahut TBMM’de grubu bulunması’ şartının arandığı bildirildi. Yetkililer, birçok partinin ‘safiha’ partisi niteliğinde olduğunu, özellikle örgütlenme gelmek üzere seçime duhul şartlarını taşımayanların üstelik görüş pusulasında yer aldığını söyledi. YSK’nın hazırladığı listeler, herhangi bir yılın familya ayında yenileniyor. Cetvel, seçme kararı alındıktan bilahare partilerin fikir ita gününden 6 ay öncesindeki format dikkate alınarak güncelleniyor. Yasaya bakarak, belirlenen şartları 6 ay öncesine bakarak tamamlamış olan partiler tayin ve zar ediliyor.
YSK’nın bu kararı amatör Resmi Gazete’üstelik yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna bakarak, 1 Kasım 2015’teki genel seçimlere katılan 21 öğür seçime katılamayacak. Seçime katılamayacaklar listesinde yıllardan beri seçime katılan Demokrat Tümen ve DSP gibi partiler da bulunuyor. Bu partilerin isimleri, Meral Akşener kadar MHP asıllı siyasetçilerin seçimlere süzülmek üzere işbirliği yapacağı partiler kendisine geçiyordu. Henüz esbak seçime katılmayan Müstakil Ülkü Partisi’yle birlikte DOĞRU Fırka, Mutlak Türkiye Partisi, Şişman Bağlantı Partisi, CHP, HDP, MHP, Bahtiyarlık Partisi, Vatan Partisi’nin seçime giriş hakkı olacak.
SINIRLI FAALİYET
Seçimlere katılabilecek partiler listesinin belirlenmesi, nisan ayında yapılması planlanan temel değişikliği referandumu açısından üstelik son doğuracak. Çizgilik dışı küsurat partilerin referandum kampanyası yapmasının önünde tıpkısı bariyer bulunmuyor. Ancak bu partiler; çıktı müntehip kütüğünü alamayacak, ilçe seçim kurullarında temsilcileri varsa düşecek, sandıkta rasıt görevlendiremeyecek, sandık kurullarına ajan veremeyecek, seçimlerle ilişkin iş ve işlemlerde görev alamayacak.
İŞTE SEÇİME KATILAMAYACAK 21 PARTİ
Anadolu Partisi, Demokrat Tümen, Demokratik Aksiyon Partisi, Demokratik Sol Tümen, Doğru Yol Partisi, Çalışma Partisi, Güre Öğür, Doğruluk ve Hak Partisi, Türe ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Evvel Öğür, Altın Öğür, Erkinci Demokrat Parti, Dalan Parti, Budun Partisi, Budun ve Türe Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Hürriyet ve Tesanüt Partisi, Içtimai Harmoni Islahat ve Kalkınma Partisi, Türkiye Al Partisi.
ÇIZGILIK GİTTİ – GELDİ
Alınan bilgiye göre, YSK, aylar geçmiş Yargıtay’la birlikte tıpkı iş başlattı. Ne partilerin seçime girme şartlarını yerine getirdiğine ait çalışmayı Yargıtay yürüttü. YSK, belirlenen listeye itiraz etti. YSK, bazen partilerin halen seçime giriş şartlarını taşımadığını tez ederek, Yargıtay’dan eskimemiş tıpkısı çizgilik hazırlamasını istedi. Yargıtay’ın evvel çalışmasında 28 olan tümen sayısını, geçmiş 10’a, ardından üstelik 9’a indirdiği öğrenildi. Gerekçe olarak, 298 sınırlanmış kanunun 14. maddesine göre ‘1 Ocak 2017 tarihinden 6 ay öncesinde, teşkilatlanma yeterliliğini öğütmek yahut TBMM’dahi grubu bulunması’ şartının arandığı bildirildi. Yetkililer, birçok partinin ‘tabela’ partisi niteliğinde olduğunu, özellikle teşkilatlanma kalkmak için seçime girme şartlarını taşımayanların dahi fikir pusulasında kayran aldığını söyledi. YSK’nın hazırladığı listeler, gelişigüzel yılın aile ayında yenileniyor. Çizgilik, seçim kararı alındıktan sonraları partilerin görüş ödeme gününden 6 kamer öncesindeki buut dikkate alınarak güncelleniyor. Yasaya göre, belirlenen şartları 6 ay öncesine bakarak tamamlamış olan partiler belirleme ve ilan ediliyor.
YSK’nın bu kararı dünkü Resmi Ceride’bile yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Son Teşrin 2015’teki genel seçimlere katılan 21 tümen seçime katılamayacak. Seçime katılamayacaklar listesinde yıllardan beri seçime katılan Demokrat Fırka ve DSP kabil partiler da bulunuyor. Bu partilerin isimleri, Meral Akşener kabil MHP asıllı siyasetçilerin seçimlere katılmak üzere işbirliği yapacağı partiler kendisine geçiyordu. Daha esbak seçime katılmayan Özgür Sorun Partisi’yle alay malay AK Öğür, Müstakil Türkiye Partisi, Nazik Bağlanak Partisi, CHP, HDP, MHP, Ongunluk Partisi, Vatan Partisi’nin seçime giriş hakkı olacak.
SINIRLI FAALİYET
Seçimlere katılabilecek partiler listesinin belirlenmesi, april ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu açısından bile sonuç doğuracak. Liste dışı kalan partilerin plebisit kampanyası yapmasının önünde ayrımsız engel bulunmuyor. Ancak bu partiler; çıktı seçmen kütüğünü alamayacak, ilçe intihap kurullarında temsilcileri varsa düşecek, sandıkta rasıt görevlendiremeyecek, kasa kurullarına temsilci veremeyecek, seçimlerle ait iş ve işlemlerde fariza alamayacak.
İŞTE SEÇİME KATILAMAYACAK 21 PARTİ
Anadolu Partisi, Demokrat Öğür, Demokratik Aksiyon Partisi, Demokratik Sol Fırka, Doğru Yol Partisi, Mücahede Partisi, Tendürüst Öğür, Türe ve Türe Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Önce Öğür, Kızılca Fırka, Liberal Demokrat Tümen, Şekil Fırka, Budun Partisi, Millet ve Türe Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Toplumsal Neva Islahat ve Kalkınma Partisi, Türkiye Kızılca Partisi.