Kadınların alçak rüyalarından biri olan acıma ağzı kanserine kişileştirme kaplamak bundan sonra henüz kolay türlü! İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimari Fakültesi Asistan Melike Karakaya’nın ürettiği kağıt tabanlı “mikroakışkan çip” sayesinde rahim ağzı kanseri kusurlu saat içerisinde teşhis edilebilecek.
Acıma ağzı kanseri tezce dakikasında herhangi bir kadının kısık rüyalarından biridir. Neyse ki teknolojinin gelişimiyle birlikte amansız hastalık tanısı temizlemek bozuk yıllara bakılırsa daha rüya donör. Aha teknolojinin getirdiği iri buluşlardan biri da merhamet ağzı kanserine eksik saatte canlandırma koyabilen bu evcil çipler
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Asistan Melike Karakaya, TÜBİTAK’ın desteği ile rahim ağzı kanserini er canlandırma edecek kağıt tabanlı “mikroakışkan çip” üretti.
“SEÇME YIL 270 BİN KADIN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Karakaya, İKÇÜ rektörlük binasında düzenlediği matbuat toplantısında, amansız hastalık türleri ortada ikinci sırada saha alan acıma ağzı kanserinden değme yıl 270 bin kadının hayatını kaybettiğini belirtti.
“MUTEBER SINAV HADDINDEN FAZLA PAHALI”
Hastalığın teşhisinde “smear” testi uygulandığını, bu testin çok pahalı cihaz, takım ve alanında bilirkişi personel gerektirdiğini ve 2 haftadan aşkın sürede sonuç verdiğini anlatan Karakaya, TÜBİTAK, İKÇÜ ve Boston Üniversitesi Kanser Amacıyla Ati Teknolojileri Merkezinin katkılarıyla 13 ayda yonga ürettiklerini bildirdi.
“YÜZDE 100 BAŞARI SAĞLANDI”
Acun Afiyet Örgütü (DSÖ) verilerine uygun şekilde tasarlanan yonga ile virüslerin teşhisinin 30 dakika içerisinde yapılabildiğine dikkati çeken Karakaya, Boston Best Israel Hastanesinden alınan hastalanmış örnekleri ile yüzdelik 100 başarı sağladıklarını tabir etti.
Kanserle ilgilendiren çalışmaların sargı alanına girdiğini dile getiren Karakaya, ailesinde amansız hastalık dolayısıyla hayatını kaybedenlerin sayısının fazla olduğunu, bunun çalışmalarında etkisi bulunduğunu vurguladı.
“BAKANLIK İLE HAYATA ETMEK İSTİYORUM”
Karakaya, “Özel firmalardan tekâlif alıyorum amma yapabilirsem bunu Sağlık Bakanlığıile hayata kilmak en şişman hedefim. Ürettiğim bu cihazın ülkemizdeki kadınlar üzere değil cümle kadınlar üzere yarayışlı benzeri yapıt olacağını düşünüyorum.” diyerek konuştu.
DEKAN MALAS: SAĞLIKTA ÇIĞIR AÇACAK
İKÇÜ Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas ise üretilen bu cins cihazların, talih için güzelce gelişmeler olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
“Üretilen yonga pratikliği üzerine oldukça nadir. Eş çevirmek gerekirse, uygulaması gebelik testine mümasil kolay tıpkı imtihan ile kanser teşhisi er yapılabilecek. Bu kanser tiplerinde er canlandırma haddinden fazla yüce. Ayrıca keyif tedavileri üzerine güçlükle dışına verdiğimiz aylı tıpkısı miktarda ödeme var. Bunun ülkemizde kalması de bizim için artı bire bir alacak. Bu asıl cihazları kendimiz ürettiğimiz zamanyurt dışına yapmış olduğumuz döviz çıktısı bile azalmış olacak.”
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan de, afiyet hizmetleri alanında çığır açacak bir çalışma olan çipin uygulama kolaylığı sağladığını söyledi.
TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
Macarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun
Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
Allah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur
AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
Evet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar
İlker Başbuğ oyunu kullandı
Haber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak
Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
Bu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç