Haftanın ilk konuğu gerçek bir espor tutkunu ve analizleriyle sayfamıza renk katacak; &BKG Entegre İletişim Ajansının CDO’su Yiğit Serman.
Öncelikle League of Legends Şampiyonluk Ligiyle ilgili genel bir bilgilendirme yapar mısın?
Şampiyonluk Ligi 2017, 21 Ocak’ta başladı ve geçen bir aylık süre içerisinde müthiş mücadelelere sahne oldu. Özellikle yeşil sahalardan tanıdığımız Galatasaray ve Fenerbahçe gibi iki büyük ismin de arenaya adım atması, Vadi’deki rekabetin ne kadar yüksek olacağının habercisiydi. Nitekim beklenen oldu; Şampiyonluk Ligi 2017 her maçta favori olan tarafın belirsizleştiği, takımların her hafta bir önceki haftaki performanslarını katlamak zorunda olduğu bir hal aldı. Şampiyon seçim ekranında yasaklama sayısının artması, oyuna sezon öncesi dönemde gelen orman bölümündeki büyük oynanış güncellemesi ve buna bağlı olarak oyun içerisindeki en geçerli strateji olan kartopu efektinin gücü ile yeni meta içerisinde agresif orman şampiyonları ve yetenek gücüne dayalı destek şampiyonları bir anda öne çıktı. Meta ve güncelleme konusunda oyun sektöründeki en başarılı şirket olan Riot Games’in özel bir takdiri hakettiğini düşünüyorum.
Puan durumu ve ligdeki takımların genel görüntüsü nasıl sence?
Ligde 23 puanla lider konumunda olan SuperMassive Esports, geçen seneki kadrosunu olabildiğince korudu ve lige Zeitnot transferiyle başladı. Naru’nun geçen seneyi tamamen geçmişte bırakması, Stomaged’in güven veren performansı ve takım olarak makro oyundaki hakimiyetleriyle beraber rakiplerine adeta klavye söktürüyorlar. 10 maçta alınan 7 galibiyet, şampiyonluk yolunda ne kadar ciddi olduklarının göstergesi.
HWA Gaming, 17 puanla lideri takibini sürdürüyor. Trix’in her maç rakip koridorlar üzerinde kurduğu müthiş orman baskısıyla harita kontrolünü ele geçiriyorlar. Xico’nun göz alan orta koridor oyunları, Panky ve Emtest’in istikrarlı performanslarıyla bu takibi sürdüreceğe benziyorlar. Eski takımına geri dönen Revanche’ın da desteğiyle zirvenin en büyük ortağı konumundalar.
HER TAKIM İDDİALI
Oyunfor. Crew ekibi, üst koridor oyuncuları Elwind’in çok iyi uyguladığı “ayrık ittirme” taktiğiyle rakibini kontrpiyede bırakarak seçim yapmaya zorlayan bir strajejiye sahip. Bu taktiğin kalan kısmını da takım olarak çok iyi oynuyorlar. Ligin en iyi saldırı gücü taşıyıcılarından Madness ve tecrübeli orta koridor Godbro ile rakibe göz açtırmıyorlar. Zaman zaman Godbro’nun fazla agresif oyunu takıma zor anlar yaşatsa da oyun içi rotasyonlardaki başarılarıyla oldukça iddialılar.
Ligin 4. Sıradaki takımı Team Aurora, ilk günlerde dağınık bir görüntü çizse de bu mücadelede ne kadar istekli olduğunu bu hafta gösterdi. Zergsting’in başarılı yetenek atışları, Taikki’nin doğru oyunları ve Avenuee’nun zarar veren agresifliğini azaltmasıyla Team Aurora makro oyunda ne kadar başarılı olabileceğini kanıtlamış oldu.
Lige flaş bir giriş yapan ve ligin belki de en renkli takımı olan Galakticos ise ilk haftalardaki çıkışını sürdüremedi. Yeni bir takım olmalarının dezavantajı ve ormancı rolündeki oyuncuları Kou’nun agresif oyununun rakipleri tarafından durdurulduğu anda global görevler üzerindeki kontrollerini kaybetmeleriyle iyi başladıkları maçlarda puan kaybediyorlar. Fakat makro oyunları güçlendikçe, ligde ne kadar tehlikeli bir ekip olduklarını göstermeye devam edecekler.
adi’nin duymaya en alışık olduğumuz ismi ve son şampiyon Dark Passage.Bkm Express ise henüz isteneni veremedi. Ligin en tecrübeli ve yetenekli saldırı gücü taşıyıcılarından HolyPhoenix, takım savaşlarında düştüğü anda tilt oluyorlar. Geçtiğimiz sezondan bu yana kadrolarının neredeyse tamamen değişmiş olmasının da etkisiyle takım oyununda sıkıntı yaşıyorlar. Wickd transferiyle bir önceki hafta çok iyi bir görüntü çizmişlerdi. Tecrübeli oyunculara sahipler, takım kararlarında istikrar sağladıkları anda seriye bağlama potansiyelleri var. İzleyip göreceğiz.
EZELİ REKABET
Az önce de bahsettiğin gibi; lige yeni katılan, rekabetleri bir asrı deviren Fenerbahçe ve Galatasaray var. Bu tarz köklü kulüplerin, Espor gibi hızla gelişen bir kategoriye katılmaları ilginç; ama beklenen bir şeydi. Ligdeki görüntüleri nasıl?
1907 Fenerbahçe Espor, seyir zevki yüksek maçlar çıkarsa da takım iletişiminde sorunlar yaşıyor. Şampiyon seçim ekranındaki ve makro oyundaki hatalarını biraz aştıklarını gösterdiklerinde arka arkaya galibiyetler almışlardı. Özellikle Frozen ve Padden’ın iyi performansları göz doldursa da hala harita görevleri konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Yeni kurulan bir takım için bu sıkıntılar normal olsa da takım üzerindeki beklenti oldukça yüksek.
Ligin son sırasındaki Galatasaray Esports, 10 maçta 6 yenilgi aldı ve işler hiç yolunda gitmiyor. Koç ve ormancı değişikliği, Madagger’ın yedeğe çekilmesi de bunun göstergesi oldu. Kendi oyunlarını rakibe kabul ettiremedikleri gibi rakiplerinden kartopu efektine yakalanıp maç kaybediyorlar. Bireysel olarak kötü performans sergilemiyor olmaları ise Galatasaray Esports için hala umut ışığı belirtisi.
Sence TCL’nin ilerleyen süreçlerinde nelerle karşılaşırız?
Ligin en altından en üstüne her takımın kıran kırana mücadelesi devam edecek. Önümüzdeki günlerde hangi takımın Zafer ekranıyla sevindiğini, hangi takımın bozguna uğradığını ise hep birlikte göreceğiz; tabii ki hiçbir sihirdarın bağlantısının kopmaması dileğiyle.