Türkiye tarihi bir referanduma gidiyor. AK Parti ve MHP’nin desteÄiyle yapılan anayasa deÄiÅikliÄi 16 Nisan’da oylanacak.
Ãlkemiz 1960’tan günümüze dört darbe, altı darbe giriÅimi yaÅadı. 27 Mayıs askeri darbesinin ardından 1961 Anayasası; 12 Eylül’ün ardından 1982 Anayasası hazırlandı.
16 Nisan’da oylanacak Anayasa deÄiÅikliÄi, darbelere zemin hazırlayan koalisyon hükümetlerine son veriyor ve istikrarı saÄlıyor.
Sabah Gazetesi’nden Kenan Kıran, CumhurbaÅkanlıÄı Hükümet Sistemi’ni düzenleyen 18 maddeyi inceledi.
16 Nisan’da oylayacaÄımız Anayasa deÄiÅikliÄi; ülkemizde ekonomik ve siyasi krize yol açan, böylece askeri darbelere zemin hazırlayan sisteme son veriyor. Tarihte sadece 5 saat süren baÅbakanlık, 12 gün süren hükümetler dönemi de geride kalıyor.
Meclis ve CumhurbaÅkanlıÄı seçimleri aynı gün yapılıyor, yüzde 50+1 oy alan CumhurbaÅkanı seçiliyor. Seçilen CumhurbaÅkanı, bakanları atıyor. Bakanlar, Meclis dıÅından seçiliyor. Hükümeti CumhurbaÅkanı belirliyor.
Yeni hükümet sitemiyle geçmiÅte yaÅanan CumhurbaÅkanı ve BaÅbakan arası krizlere karÅı önlem alınıyor. Yasama (Meclis) ve yürütme (CumhurbaÅkanı) organlarının doÄrudan halk tarafından belirlenmesi yönetimde istikrarı saÄlayacak. Ãift baÅlılık bitecek.
7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 40.9 oyla birinci parti olan ve 258 milletvekili çıkaran AK Parti’nin tek baÅına hükümet kuramaması, koalisyon görüÅmelerinde de sonuç alınamaması yeni bir hükümet sistemi kurma ihtiyacını gözler önüne serdi.
1 Kasım’da AK Parti yüzde 49.5 oy aldı ve 317 milletvekili çıkararak tek baÅına hükümet kurdu. CumhurbaÅkanı Tayyip ErdoÄan da, 1 Kasım seçimlerinin ardından CumhurbaÅkanlıÄı Hükümet Sistemi’ni yeniden gündeme getirdi.
Ä°talya’da yüzde 40 oy alan tek baÅına iktidar olurken, Türkiye’de yüzde 41 oy alan bir partinin hükümet kuramaması, kaosun seçilmiÅ CumhurbaÅkanı ErdoÄan tarafından çözüme kavuÅturulması ve tekrarlanan seçimle ülkede istikrarın yeniden saÄlanması, CumhurbaÅkanlıÄı Hükümet Sistemi’nin önemini gözler önüne serdi.
30 Ekim 1923’ten bu yana Türkiye’de 65 hükümet görev yaptı. 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde hükümetlerin ortalama ömrü 1 yıl 5 ay oldu.
Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Hükümet sadece 12 gün (21 Haziran 1977-3 Temmuz 1977), Tansu Ãiller’in kurduÄu 51. Hükümet sadece 25 gün (5 Ekim 1995-30 Ekim 1995), Mesut Yılmaz tarafından kurulan 48. Hükümet ise 5 ay (23 Haziran 1991-20 Kasım 1991) görevde kaldı.
Seçimlere 1946’ya kadar tek parti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) katıldı. Açık oy ve gizli tasnifle seçimler gerçekleÅtirildi. CHP il baÅkanlarının aynı zamanda bulunduÄu ilin valisi olarak görev yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti gerçek demokrasiye 14 Mayıs 1950’de gerçekleÅen seçimle ilk adımı attı. Demokrat Parti (DP) yüzde 55.2 oy aldı ve 416 milletvekili çıkardı. Demokrat Parti’nin üst üste üç defa tek baÅına iktidar olması, darbecileri harekete geçirdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri içinde cuntacı grup (Milli Birlik Komitesi) 27 Mayıs 1960’ta darbe yaptı ve 15 Ekim 1961’e kadar ülkeyi yönetti. BaÅbakan Adnan Menderes, DıÅiÅleri Bakanı Fatin RüÅtü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildi.
Koalisyon hükümetlerinin kısa süreli olması darbecileri yeniden harekete geçirdi ve 12 Eylül 1980’de dönemin Genelkurmay BaÅkanı Kenan Evren darbe gerçekleÅtirdi.
Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Alparslan TürkeÅ’in siyaset yapması yasaklandı. Kenan Evren ve kuvvet komutanları, 1982 Anayasası’nı hazırladı. 6 Kasım 1983 seçimlerinde darbeciler yeniden hüsrana uÄradı ve Turgut Ãzal’ın kurduÄu ANAP yüzde 45.14 oy alarak 211 milletvekili ile tek baÅına iktidar oldu.
Ãzal, Kenan Evren’in görev süresinin dolmasının ardından Meclis tarafından seçilen ilk sivil CumhurbaÅkanı oldu. (9 Kasım 1989 -17 Nisan 1993)
24 Aralık 1995’te Necmettin Erbakan’ın genel baÅkanlıÄını yaptıÄı Refah Partisi (RP) yüzde 21.38 oy aldı ve 158 milletvekili çıkarak seçimin galibi oldu. Halkı temsil eden DP, AP ve ANAP’tan rahatsız olan darbecilerin yeni hedefi Refah Partisi oldu. 28 Åubat 1997 tarihli MGK’da askerler Erbakan’ın istifasını istedi.
Erbakan, 30 Haziran 1997’de hükümeti kurması için Tansu Ãiller’e görev verilmesini istedi ancak Demirel görevi üçüncü parti olan ANAP’ın genel baÅkanı Mesut Yılmaz’a görev verdi. Hüsamettin Cindoruk’un partisi DTP’nin milletvekillerine bakanlık daÄıtılarak hükümet kuruldu.
BaÅbakan Bülent Ecevit, kendisi tarafından da cumhurbaÅkanlıÄa aday gösterilen Ahmet Necdet Sezer’le büyük kriz yaÅadı. 10. CumhurbaÅkanı Sezer, 19 Åubat 2001’de gerçekleÅen MGK’da BaÅbakan Ecevit’in yüzüne anayasa kitapçıÄı fırlatarak Türkiye’nin büyük bir kaosa sürüklenmesine neden oldu.
12 Eylül’ün ardından darbeciler, Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel BaÅkanı Prof. Turhan FeyzioÄlu’nu baÅbakan yapmaya karar verdi. Bazı generallerse karÅı çıktı. Türkiye Barolar BirliÄi (TBB) BaÅkanı Metin FeyzioÄlu’nun dedesi Prof. FeyzioÄlu, baÅbakan yapıldıysa da 5 saat sonra karar geri alındı. Metin FeyzioÄlu ise “Hayır” adına kampanyalar yürütüyor.
Yazar Ä°dris KardaÅ, “ManÅetlerle Hükümet, Koalisyon, CumhurbaÅkanlıÄı Krizleri” kitabında, hükümet ve koalisyon krizlerini, demokrasinin kesintiye uÄradıÄı dönemleri gazete manÅetleri ile anlatıyor.
KardaÅ, Türkiye demokrasi tarihinin; toplumun, vesayetçilere karÅı verdiÄi mücadelenin tarihi olduÄunu belirtiyor.
MADDE 10 – CumhurbaÅkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla CumhurbaÅkanı yardımcısı atayabilir. CumhurbaÅkanının hastalık ve yurtdıÅına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, CumhurbaÅkanı yardımcısı CumhurbaÅkanına vekâlet eder. CumhurbaÅkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliÄine sahip olanlar arasından CumhurbaÅkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, CumhurbaÅkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teÅkilat yapısı ile merkez ve taÅra teÅkilatlarının kurulması CumhurbaÅkanlıÄı kararnamesiyle düzenlenir.
MADDE 4 – Türkiye Büyük Millet Meclisi ve CumhurbaÅkanlıÄı seçimleri beÅ yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. CumhurbaÅkanlıÄı seçiminde birinci oylamada gerekli çoÄunluÄun saÄlanamaması halinde 101. maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.
Anadolu Ä°htilali’ni gerçekleÅtiren AK Parti iktidarının önünü kesmek için yapılanlar…
TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
Macarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun
Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
Allah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur
AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
Evet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar
İlker Başbuğ oyunu kullandı
Haber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak
Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
Bu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç