Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 16 Nisan’da gerçekleşen anayasa referandumun ülkenin kredi notu açısından negatif bir politik değişimin parçası olduğunu, ancak pozitif ekonomik reformlara olanak sağlayabileceğini belirtti. Raporda Türkiye’nin siyasi ve güvenlik koşullarının 2016 yılında ekonomik performansı darbelediği belirtildi. AKP’nin ekonomik reform programı hazırladığı ancak son yıllarda sadece bir kısmının uygulandığına dikkat çekildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in siyasi belirsizliğin sonlanmasıyla reformların Mayıs’tan sonra ivmeleneceğini söylemesi hatırlatıldı. 2019 yılının sonuna kadar seçim olmayacağı, bu durumun ekonominin politik gündemine geri dönmesine neden olacağı ifade edildi.
Açıklamada “Yapısal sorunları düzeltecek ve dış kırılganlıkları azaltacak reformların uygulanması kredi notu için pozitif olur” değerlendirmesine yer verildi. Kamu ve dış finansmanda kötüleşmenin ve dış finansman kırılganlıklarının artmasının da not için negatif olacağı vurgulandı.
Raporda bir sonraki kredi notu gözden geçirme tarihinin 21 Temmuz olduğuna da yer verildi.
Fitch, Ocak ayında Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşürerek, yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmiş ve BBB-‘den BB+ seviyesine düşürmüştü.
BENZER HABERLER
TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
Macarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun
Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
Allah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur
AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
Evet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar
İlker Başbuğ oyunu kullandı
Haber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak
Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
Bu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç