Dünyada en fazla sıÄınmacıya ev sahipliÄi yapan Türkiye’de, kamu kurumları, sivil toplum kuruluÅları ve vatandaÅlar tarafından Suriyeli ihtiyaç sahiplerine 25 milyar dolar yardım yapıldı.
Ä°nsani yardımlarda ulaÅtıÄı seviye dünyaya örnek olan Türkiye, Ä°kinci Dünya SavaÅı’ndan bu yana yaÅanan en büyük insani dramlardan Suriye krizinin 7. yılında, sıÄınmacılara umut olmaya devam ediyor.
BaÅbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅkanlıÄı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Suriye’de 15 Mart 2011’de baÅlayan iç karıÅıklıklarda, nüfusu 20 milyon olan Suriye’de 13,5 milyon kiÅi yardıma muhtaç hale geldi. Bu süreçte 4,9 milyon kiÅi kurtuluÅu komÅu ülkelere sıÄınarak buldu.
Dünyada en fazla sıÄınmacıya ev sahipliÄi yapan Türkiye, savaÅtan kaçan Suriyelilere AFAD koordinasyonunda yeni bir hayat sundu.
Bu kapsamda AFAD’ın kurduÄu 26 barınma merkezinde, sıÄınmacıların fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçları karÅılanıyor. Merkezlerde saÄlık hizmetinin yanı sıra meslek kursları da veriliyor.
AFAD, kayıp bir neslin oluÅmaması için barınma merkezlerinde 82 bin Suriyeli çocuÄu da eÄitime kazandırdı. Milli EÄitim BakanlıÄı iÅ birliÄinde atılan adımlar sonucunda anaokulundan lise son sınıfa kadar 510 bin çocuÄun sokaklardan alınarak, okula devam etmeleri saÄlandı. Bunların 245 bini geçici eÄitim merkezlerinde, 183 bini ise devlet okullarında eÄitime devam ediyor.
Ãte yandan, barınma merkezlerinde düzenlenen çeÅitli sertifika programlarında 150 bin Suriyeli yetiÅkin meslek sahibi oldu. Bu kiÅilerin, Suriye’nin yeniden inÅasında önemli bir rol oynayacaÄı öngörülüyor.
Mahallelere ayrılan barınma merkezlerinde düzenlenen muhtarlık seçimlerinde oy kullanan ve aday olanlar, hoÅgörü ile demokrasi kültürünü tecrübe ediyor. Seçim sürecinde Suriyeli kadınların da söz sahibi olduÄu merkezlerde, kadın komiteleri aracılıÄıyla genç kızlara erken yaÅta evlilik ve çok eÅlilikle ilgili farkındalık eÄitimleri veriliyor.
Suriye ve Iraklı sıÄınmacıların tedavileri kapsamında 840 bin ameliyat gerçekleÅtirildi. Bunun yanı sıra Türkiye genelinde 1 milyon yatan hasta bulunurken, 22,5 milyon poliklinik hizmeti de verildi.
200 bin Suriyeli bebek de gözlerini Türkiye topraklarında açtı. Barınma merkezlerinde anne-çocuk saÄlıÄı alanında hamile ve emziren kadınlar için özel yemek seçenekleri de sunuluyor.
Gıda, gıda harici malzeme, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeleri kapsayan 1,75 milyar lira deÄerinde insani yardım, 31 bin 66 araçla Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine ulaÅtırıldı.
Türkiye, Suriyeli sıÄınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BirleÅmiÅ Milletler (BM) standartlarında 12,1 milyar doları aÅkın bir kaynak harcadı.
Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu fedakarlıÄına katkısı ise yalnızca 526 milyon dolar oldu. Türkiye’de bulunan Suriyelilere yönelik kamu kurumları, sivil toplum kuruluÅları ve vatandaÅlarca yapılan yardımlar, 25 milyar doları buldu.
Dünyadaki Suriyeli sıÄınmacıların yarısından fazlasını tek baÅına aÄırlayan Türkiye’yi BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄi “dünyanın en fazla sıÄınmacıya ev sahipliÄi yapan ülkesi”, UNICEF de “dünyanın en fazla sıÄınmacı çocuÄa ev sahipliÄi yapan ülkesi” ilan etti.
TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
Macarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun
Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
Allah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur
AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
Evet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar
İlker Başbuğ oyunu kullandı
Haber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak
Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
Bu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç