Besin etiketlerindeki bilgilendirmenin makul, yıldızlı ve tüketici amacıyla gösterişsiz anlaşılır olması sağlanacak. Bilgilendirmelerde gıdanın hastalıkları önleme, tedavi etme yahut iyileştirme özelliğine erbap olduğuna dair ifadeler bulunmayacak.
Besin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, gıdaların etiketlenmesi ilkin tutmak üzere, besin için bilgilendirmeyle ilgilendiren umumi kuralları, gereklilikleri ve sorumlulukları belirleyen “Türk Azık Kodeksi Besin Etiketleme ve Tüketicileri Brifing Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin tekrarlı sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, etiketlerdeki bilgilendirmeler, gıdanın özellikle doğası, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, mebde ülkesi, imalat yahut istihsal metodu gelmek amacıyla esas nitelikleri açısından kayışçı biçimde olamayacak.
Bilgilendirmenin makul, örtüsüz ve mütemmim amacıyla kolay beliğ olması sağlanacak. Gıdanın topluluk olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak brifing yapılmayacak.
Özel beslenme amaçlı gıdalarla ilişkin mevzuat hükümleri hafi durmak kaydıyla, gıdanın aynı hastalığı önleme, otama ika veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna müteveccih bilgilendirme yapılamayacak. Bu soy özelliklere de atıfta bulunulmayacak. söz konusu kavait, gıdanın reklamı, görünüşü yahut ambalajı için üstelik uygulanacak.
SORUMLULUKLAR
Besin üzerine bilgilendirmeden, gıdayı öz adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz fail gıda işletmecisi mesul olacak. İthal edilen gıda üzerine bilgilendirmeden ise ithalatçı mesul olacak. Besin işletmecileri, sahip oldukları bilgiler çerçevesinde, yürürlükteki gıda üzerine bilgilendirme mevzuatına akıllıca olmayan gıdaları hazırlık etmeyecek.
İşletmeciler, faaliyetleri kapsamında, tüketiciyi yanıltacak veya bilinçli seçim etme şansını azaltacak şekilde gıdaya ilgili bilgilerde başkalık yapamayacak.
GIDAYA ILGILI BİLDİRİMLER
Gıda işletmecileri, hazır ambalajlanmış gıdaların piyasaya sunu edildiği aut ambalaj üzerinde gıdanın adı, tavsiye edilen istihlak tarihi veya akıbet tüketim tarihi, özel kayırma veya yararlanma koşullarıyla işletmecinin adı ve bulunak bilgilerinin düzlük almasını sağlayacak.
İstisnalar gizli dikilmek kaydıyla gıdanın adı, kesin miktarı, orijin mevki, beslenme bildirimi, bileşenleri, alerjiye veya intoleransa illet olan maddeler, bileşenlerin miktarı, referans edilen yahut sonuç tüketim tarihleri, koruma ve kullanım koşulları, gıda işletmecisinin adı ve adresi, pres araç numarası, uygun şekilde tüketimi gibi değilse gıdanın yararlanma talimatı, hacim bazında yüzdelik 1,2’den aşkın etanol içeren içeceklerde ispirto derecesi bilgilerinin belirtilmesi de zorunlu olacak.
Bakanlıkça diploma şartı getirilen gıdaların etiketinde gıda onaylama numarasının yazılması zorunlu olacak.
Azık karşı zorunlu bilgilendirmenin, bilcümle gıdalar üzere amade bulunması ve basitçe erişilebilir olması sağlanacak. Bilgilendirme, hazır ambalajlanmış gıdalarda doğrudan ambalajın üstünde, yapıştırılmış veya bağlılık tıpkısı kimlik üstünde bulunacak.
Hazır ambalajlanmış ağıl getirilmeksizin satılan veya bey yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılanlarla aracısız komutan için hazır ambalajlı hale getirilmiş gıdalarda, arzu edilmesi halinde, alıcılar mecburi bilgilerin topu topu karşı bilgilendirilecek.
Toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulan amade ambalajlı sıfır gıdalarda lüzumlu bilgiler amelî görülebilecek, celi okunabilecek şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür tıpkısı araçlarla tüketiciye sunulacak.
Bilgilendirmelerde verilen bilgiler, ayrıksı yazılı veya resimli unsurlar eliyle herhangi bir şekilde gizlenemeyecek ve kesilemeyecek. Bu bilgilere ilişik yazılar belirlenen ölçülere makul şekilde olacak.
BİLGİLENDİRMELER TÜRKÇE OLACAK
Uzaktan bildirişim araçlarıyla satışa sunu edilen gıdalarda mecburi bilgilerin kâffesi teslimat sırasında sunulacak.
Besin karşı mecburi bilgilendirme Türki yapılacak. Bu brifing Türkçe’ye ekleyerek diğer ülkelerin resmi dillerinde üstelik yapılabilecek.
Silinmeyecek şekilde marke ve bu nedenle değme kimlik taşımayan gine kullanılabilen cam şişelerde, hoppadak belirlenen bilgilerin verilmesi mecburi olacak.
Zorunlu bilgilerde tek ticari ayraç yahut ürünün içeriğini yansıtmayan özel ad gıdanın adı namına geçemeyecek.
GLUTENE AKSAN YAPILACAK
Gıda, gluten içeriğine yönelik işlemden geçirilmiş ise gönderme yapılan bilgilere ilave kendisine, “gluten intoleransı olan efrat üzere özel olarak formüle edilmiştir” yahut “çölyak hastaları üzere özel olarak formüle edilmiştir” ifadeleri kullanılabilecek.
Yönetmeliğin yayımı tarihinden ilk ruh gösteren azık işletmecileri, 31 Çatlak 2019’a büyüklüğünde bu hükümlere uymak zorunda olacak. söz konusu tarihten evvel etiketlenen yahut piyasaya bildirme edilen gıdalar sergen ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.