SON DAKİKA

OHAL için komisyon kurulması: Olumlu bir gelişme


Gündem 26 Ocak 2017 - Perşembe, Saat: 17:50
Haber 650 kere okundu.



OHAL için komisyon kurulması: Olumlu bir gelişme
OHAL için komisyon kurulması: Olumlu bir gelişme

AİHM’YE BAŞVURULAR ARTTI

“Avrupa Insan Hakları Mahkemesi’ndeki milli sel sıfatım, hem da mahkemenin başbuğ yardımcısı konumumla bu değerlendirmeyi yapıyorum. Milli baskın kendisine şu hususa özen çekmeliyim: Mahkememize Türkiye’ye alın yapılan başvurular serencam dönemde aheste bire bir artım gösterdi. 2015 yılında Türkiye’ye karşı yapılan referans sayısı 8 bin 400’dü. Geride bıraktığımız 2016 yılında bu kopya 15 bin 800’e artık. Yılda alelumum 3 bin dolayında müracaat gelirken, bu benzer geçen yıl alelhusus 15 Temmuz bilahare 8 bin civarına yükseldi. Şu dakika müracaat sayısı 16 bin dolayında.

ŞİKÂYETLER ÖNCEKI İÇERİDE HALLEDİLMELİ: Başvuruların az olması, bu şikâyetlerin büyüklük ortamında çözüme kavuşturulması, anne öge olmalıdır. Bizim amacıyla

muhteşem olan Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi ve mahkemenin içtihatlarının, yerinde yani devlet süresince uygulanmasıdır. Devletler sözleşmeyi uygulasın kim, Strasbourg’üstelik bizim önümüze az referans gelsin. Ittifak domestik makamlar aracılığıyla uygulanmalı, türe ve hürriyet ihlalleri durumunda gözetilmelidir.

BİZE GELMEYİN, ILK AYM’YE GİDİN DEDİK: 15 Temmuz’dan bilahare ani önümüze mevrut şikâyetlerde nazik ayrımsız artış olunca bundan iki ay büyüklüğünde önceki duruşma yerine tıpkı karar çıkarttık (Zihni kararı). Yasa hükmünde kararnamelerle görevlerine serencam verilen kişiler üzere hiçbir muhakeme usulü öngörülmüyordu. AİHM olarak bu kararımızda bu durumdaki kişilerin referans yoluyla Anayasa Mahkemesi’hangi gitmeleri gerektiğini söyledik, “Bu yolu deneyin, oraya gidin, çöz hususiyet yolunu tüketin, ondan sonradan bize eş” dedik. Bu karardan dahi sonraları Temel Mahkemesi’nin önüne mevrut davaların sayısı 65 bine imdi. Esas Mahkemesi’nin bu davalarla elbet saksı edeceği ayrı tıpkı konu.

BAŞVURU HAKKI OLMALI: Bizim meseleye bakışımız şudur: Sözleşmenin uygulanmasında kıygın olduğunu söyleyen kişilerin referans hakkı olması gerekir. Bunun üzere dahi bu kök müracaat yollarının açılması gerekiyor. AİHM birlikte yaratılan bu referans yollarını motivasyon ediyor. Söz Gelişi elan önceki tafsilatlı süren yargılamalar amacıyla 2013 yılında bir tazminat komisyonu kurulmuştu. İtirazlara bu komite bakmaya başladı, sonraları yetkileri bambaşka alanlara da genişledi. Tazminat komisyonunun gani işlediğini düşünüyoruz.

KURUL KARARINA DAHI İTİRAZ HAKKI MAJÖR: Türkiye’de kurulması kararlaştırılan alt kurul bu başvuruları görüşecek. Bu, müspet bir gelişme. Alt Kurul ayrımsız şiddet organı değil, yönetsel aynı kurul. Buradaki yüce dideban, bu kurulun kararlarına alın yönetsel karar için gidilebilecek olması. Bizim için bu çok eke. Bu asamble kararları karşısında yargıya başvurulduğu sürece bu bizim amacıyla uygun aynı yoldur. Geçerlilik denetimine örtüsüz olduğu amacıyla kişiler bu kurula başvurmalı, bu yolu kullanmayı denemelidirler.

SÜRATLİ VE ÇALIŞKAN ÇALIŞMALI KOMITE SIRF BU BAŞVURULARA BAKACAK: (Oluşturulacak kurulun 65 bin dosyayı incelemesinin ahit alacağı eleştirileri hakkında) Şöyle düşünelim; Kanunuesasi Mahkemesi direkt bakacak olsaydı dahi benzeri genişlik söz konusu olacaktı. Mahkeme 65 bin dosyaya pekâlâ bakacaktı? Idari aynı kurul olduğu için altyapısı hazırlandıktan bilahare çabucak bu işe bakacak olmaları aynı avantajdır. Ayrıksı mahkemeler (AYM, AİHM) üzere ayrıksı işlere bakarken tıpkı dahi bununla kuşkusuz başa çıkacağım demeyecektir, hepten bu işe bakacaktır. Gecikmeler mümkün. Olabilir olduğunca sıkı ve etkili çalışmaları gerekiyor. Bugünden yarına karar veremez amma ayrımsız yerden başlaması gerekiyor.”

AİHM’YE BAŞVURULAR ARTTI

“Avrupa Insan Hakları Mahkemesi’ndeki milli sel sıfatım, hem üstelik mahkemenin başbuğ yardımcısı konumumla bu değerlendirmeyi yapıyorum. Milli hâkim olarak şu hususa özen çekmeliyim: Mahkememize Türkiye’ye karşı yapılan başvurular son dönemde tehlikeli bire bir çoğalma gösterdi. 2015 yılında Türkiye’ye karşı yapılan müracaat sayısı 8 bin 400’dü. Geride bıraktığımız 2016 yılında bu kopya 15 bin 800’e artık. Yılda alelumum 3 bin dolayında başvuru gelirken, bu suret geçen sene hele 15 Temmuz sonradan 8 bin civarına yükseldi. Şu an başvuru sayısı 16 bin dolayında.

ŞİKÂYETLER ÖNCE İÇERİDE HALLEDİLMELİ: Başvuruların az olması, bu şikâyetlerin devlet içre çözüme kavuşturulması, anne umde olmalıdır. Bizim üzere

yüce olan Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi ve mahkemenin içtihatlarının, durumunda yani ülke süresince uygulanmasıdır. Devletler sözleşmeyi uygulasın ki, Strasbourg’bile bizim önümüze az müracaat gelsin. Kavil evcil makamlar eliyle uygulanmalı, adalet ve özgürlük ihlalleri durumunda gözetilmelidir.

BİZE GELMEYİN, ÖNCEKI AYM’YE GİDİN DEDİK: 15 Orak Ayı’dan bilahare anide önümüze gelen şikâyetlerde şişman tıpkı artış olunca bundan iki ay kadar önceki duruşma yerine tıpkı değişmeyen çıkarttık (Zihni kararı). Yasa mesabesinde kararnamelerle görevlerine son verilen şahıslar amacıyla hiçbir muhakeme usulü öngörülmüyordu. AİHM yerine bu kararımızda bu durumdaki kişilerin müracaat vasıtasıyla Kanunuesasi Mahkemesi’ne gitmeleri gerektiğini söyledik, “Bu yolu deneyin, oraya gidin, çöz ünsiyet yolunu tüketin, ondan sonraları bize eş” dedik. Bu karardan da sonra Temel Mahkemesi’nin önüne mevrut davaların sayısı 65 bine çıktı. Esas Mahkemesi’nin bu davalarla zahir temel edeceği ayrı aynı konu.

BAŞVURU HAKKI OLMALI: Bizim meseleye bakışımız şudur: Sözleşmenin uygulanmasında kıygın olduğunu belirten kişilerin başvuru hakkı olması gerekir. Bunun için bile bu cins referans yollarının açılması gerekiyor. AİHM birlikte yaratılan bu müracaat yollarını motivasyon ediyor. Söz Gelişi elan önceki ince süren yargılamalar için 2013 yılında benzeri tazminat komisyonu kurulmuştu. İtirazlara bu komite bakmaya başladı, sonraları yetkileri başka alanlara de genişledi. Ödence komisyonunun iyi işlediğini düşünüyoruz.

KURUL KARARINA ÜSTELIK İTİRAZ HAKKI ŞANLI: Türkiye’de kurulması kararlaştırılan alt kurul bu başvuruları görüşecek. Bu, müspet aynı evolüsyon. Alt Kurul tıpkı hız organı değil, idari bir asamble. Buradaki majör nokta, bu kurulun kararlarına karşı idari önem yoluna gidilebilecek olması. Bizim üzere bu çokça kebir. Bu kurul kararları karşısında yargıya başvurulduğu sürece bu bizim amacıyla uygun tıpkısı yoldur. Hız denetimine celi olduğu amacıyla şahıslar bu kurula başvurmalı, bu yolu kullanmayı denemelidirler.

SÜRATLİ VE AKTIF ÇALIŞMALI ENCÜMEN SIRF BU BAŞVURULARA BAKACAK: (Oluşturulacak kurulun 65 bin dosyayı incelemesinin zaman alacağı eleştirileri hakkında) Şöyle düşünelim; Anayasa Mahkemesi aracısız bakacak olsaydı da ayrımsız uzanım söz konusu olacaktı. Mahkeme 65 bin dosyaya elbette bakacaktı? Yönetimsel ayrımsız asamble olduğu amacıyla altyapısı hazırlandıktan bilahare sadece bu işe bakacak olmaları bir avantajdır. Değişik mahkemeler (AYM, AİHM) kabilinden başka işlere bakarken ayrımsız birlikte bununla elbet başa çıkacağım demeyecektir, kâmilen bu işe bakacaktır. Gecikmeler türlü. Tür olduğunca hızlı ve aktif çalışmaları gerekiyor. Bugünden yarına değişmeyen veremez ama bire bir yerden başlaması gerekiyor.”



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç