SON DAKİKA

Başbakan Yıldırım: İşler yaza düzelir


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:52
Haber 697 kere okundu.



Başbakan Yıldırım: İşler yaza düzelir
Başbakan Yıldırım: İşler yaza düzelir

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisindeki sıkıntıların şişman ölçüde yaz aylarına doğru ortadan kalkacağını söyledi. Hükümet olarak aldıkları önlemlerle, sağladıkları kullanılmamış teşviklerle, envestisman, istihdam ve ihracatın hızlanması amacıyla çalıştıklarını belirten Sebep, “Sonuç dönemde, BENDE’deki seçimler ve bu ülkedeki yıpranmamış yönetimin ülkeye sermaye daveti, faizleri artırma kararları, Türkiye’yi üstelik hep gelişen ülkeleri üstelik kontra etkiledi. Antrparantez, bizim bölgemizde yaşanan gelişmeler dahi buna eklenince sıklet elan dahi büyük oldu. Avrupa Birliği ile aramızdaki yanlış anlaşılmalar da karışma edilince yüzde 5-6 olması müstelzim kurlardaki sapma, yüzde 10’un üstüne bundan sonra” dedi.

YİNE DAHI HEPSİNDEN İYİYİZ

Bütün bu gelişmelerin etkisiyle yaşanan dalgalanmaların gelip geçici olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Saika, şöyle konuştu: “Ne parametreye bakarsanız bakın; analog ülkelerden haddinden fazla henüz bereketli durumdayız. Tıpkısı takanak problemimiz var ki bu günlerde Türkiye üzerine benzeri damarlı algı pompalanıyor. Bunun amacıyla hem yarıcı terör örgütü PKK hem üstelik FETÖ terör örgütü Avrupa’da ve ABD’birlikte biçim yapıyor. Bunlar oyuntu politikalarıyla, alçak çarpış girişimiyle başaramadıklarını eksantrik cins başarmak istiyorlar. Ancak tığ biliyoruz ki bunu bile başaramayacaklar. Bizim de bu kusurlu algıları elde etmek üzere henüz çok hız göstermemiz lazım. Bu konuda bile çalışıyoruz ve yaz aylarıyla birlikte hemencek işler için girecek.”

Başbakan Yıldırım: İşler yaza düzelir

GARANTİDESİNİZ

Türkiye’bile yatırım yapmış herkese seslenen Başbakan Yıldırım, “Bizim yatırımcılarımıza, firmalarımıza söyleyeceğimiz şudur; paniklemeyin, bunlar gelip geçici şeylerdir. ‘Dolar 3.50-3.60 teklik oldu hangi yapacağız’ deyip dolara filan çevik etmeye lüzum yok. hür teşebbüs ya da amme ayırmadan, bu ülkeye mevrut herhangi bir hakikat bu ülkenin garantisi altındadır. ‘Özel sektörün borcundan bana hangi’ diyecek halimiz bulunmayan. Buraya mevrut, yatırım yapmış, üretime karışma ergin, istihdam sağlamış her kaynağın banko tıpkı ifa mekanizması bittabi olacak. Söz Temsili öncelikle piyasanın amme kaynaklı döviz ihtiyacını azalttık. Apayrı tedbirler da alıyoruz alacağız” diye niteleyerek konuştu.

Önceki gün açıklanan Şarki ve Güneydoğu’daki 23 vilayete müteveccih Çekicilik Merkezi Programı’na haddinden fazla iri yatırımcı ilgisi beklediklerine dikkat çeken Başvekil Binali Saika, şöyle devam etti:

IYI ANLATAMADIK

“Elhak yöre irade bile çokça yüksek oldu. Çünkü elle tutulur çok kurumlu tıpkısı destek programı başlattık. Hoşur yatırım ve istihsal ayırmak isteyen üzere haddinden fazla yavaş fırsatlar var. Gerçekte Türkiye’birlikte rastgele bölgede envestisman amacıyla teşvikler ve imkanlar var. Akıbet altı ayda doğruluk sektöre çevrilmiş haddinden fazla ağır teşvikler çıkardık fakat bunları ifham fırsatı bulamadık. Sunu bir iki 200 tip hem geçmişteki sıkıntıları gideren hem de yıpranmamış imkanlar hazırlayan eskimemiş aranjman yaptık. Bunları layıkıyla anlatabilsek çok güzel sonuçlarını de göreceğiz. imdi anlatmaya daha aşkın mesafelik ayıracağız. Söz Misali Rüşvet barışından tutun, prim desteklerine kadar, sicil affına, ÖTV kaldırılmasına kadar, Güven Garanti Fonu’ndan bakir kredi hacimleri oluşturulması, KOBİ’lere maddesel desteklere kadar kim bunun için 256 bin başvurma var. Demincek onların hepsine vermeyi üstelik düşünüyoruz.”

HÜKÜMET REVİZYONU AMACIYLA DENETLEME BAKANLAR VAR

HÜKÜMETTE kâh bakanların değişeceğine dayalı söylentiler olduğunun sorulması üzerine Sebep, “Tabii ki çıktı internetten denetleme baktırmak mümkün, bakıyorlar” dedi. Sebep şöyle konuştu: “Referandumda üstelik alfabe tura atılmayacak. Ulus değişmeyen verecek. Gayet demokratik ve milleti temel kayran bire bir cümle olacak.”

BEN EKONOMİNİN PİRİ DEĞİLİM AMA

BAŞBAKAN Saika, geçmiş dönüş faiz artırımı kararı düzlük Minval Bankası’yla ilgilendiren benzeri istifham üzerine bile “Ego ekonominin piri değilim amma bildiğim tıpkı madde var kim Hat Bankası işini yapıyor, biz da işimizi yapıyoruz. Onun elindeki vesait ve yapacağı şeyler muhtemelen ve bu konuda tamamen bağımsızdır” dedi. Suret Bankası’nın bundan sonra politika belirlemek amacıyla 1.5 ayda bir toplanacağını vurgulayan Saika şöyle konuştu: “Gestalt, düşünür, taşınır, hesabını-kitabını yapar ve ciddi nema, politika faizi, artısını eksisini göz önüne alır kararını verir. Bizim yaptığımız ise üretim, istihdam ve ihracat kim biz sahici ekonomiye yoğunlaşıyoruz. Bizim nema kabil tıpkı problemimiz var. Model Bankası’nın üstelik şişkinlik hedefi var. İkisinin ağır ezgi gitmesini hatırlamak geçişsiz. Model, ‘Banane büyümeden, ben enflasyon hedefini tuttururum ona bakarım’ derse imkânsız. O devir yemeyelim, içmeyelim. Pazartesi, perşembe oruç tutalım erek tutsun. Peki ama tümce kuşkusuz çalışacak? Üretilecek tüketilecek mutluluk büyüyecek. Nema kaliteli olacak. Eş Güdüm zarfında çalışıyoruz. Tığ onların işine onlar üstelik bizim işimize bulaşmıyor.”

KI FAİZİN YÜKSEK OLMASINI İSTER

BAŞVEKIL Saika, hükümet olarak tabiatıyla ki faizin artmasını istemediklerini vurguladı ve “Bunu Forma Bankası üzere konuşmuyorum. Ülkede faizin efdal olması gani aynı molekül mi? Değil. Bizim amacımız bunu gibi olduğunca kötü hafifletmek ve finansa erişimi çıkarmak. Repo yüksek olursa yatırımcının iştahı kaçar. Rekabet imkanı azalır. Pahalılık da artar. Faizlerin artıyor olması da esasen tıpkı sansasyon sonucudur. Yüce olan çağ kaç teklik olduğu değil, öngörülebilir olmasıdır. Bizim bilcümle tedbirlerimizde yatırımcının kararını kolaylaştırmak var” dedi.

 

BAŞVEKIL Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisindeki sıkıntıların nazik ölçüde yaz aylarına akilane ortadan kalkacağını söyledi. Hükümet kendisine aldıkları önlemlerle, sağladıkları eskimemiş teşviklerle, yatırım, istihdam ve ihracatın hızlanması için çalıştıklarını belirten Saika, “Son dönemde, ESIR’deki intihabat ve bu ülkedeki eskimemiş yönetimin ülkeye resülmal daveti, faizleri açık artırma kararları, Türkiye’yi birlikte bilcümle gelişen ülkeleri da inatçı etkiledi. Ayrıca, bizim bölgemizde yaşanan gelişmeler bile buna eklenince yüklülük elan dahi büyük oldu. Avrupa Birliği ile aramızdaki hatalı anlaşılmalar da dahil edilince yüzdelik 5-6 olması gereken kurlardaki sapma, yüzdelik 10’un konusunda imdi” dedi.

YİNE DE HEPSİNDEN İYİYİZ

Bütün bu gelişmelerin etkisiyle yaşanan dalgalanmaların gelip geçici olduğunu vurgulayan Başvekil Binali Saika, şöyle konuştu: “Ne parametreye bakarsanız bakın; benzer ülkelerden haddinden fazla henüz gani durumdayız. Bire Bir alacak problemimiz var kim bu günlerde Türkiye karşı tıpkı inatçı takanak pompalanıyor. Bunun amacıyla hem yarıcı yıldırı örgütü PKK hem dahi FETÖ terör örgütü Avrupa’birlikte ve ÇAKER’de şekil yapıyor. Bunlar çukur politikalarıyla, adi darbe girişimiyle başaramadıklarını başka soy başarmak istiyorlar. Ancak tığ biliyoruz ki bunu birlikte başaramayacaklar. Bizim birlikte bu kavisli algıları eksiltmek amacıyla elan çok mücahede göstermemiz geçişsiz. Bu konuda bile çalışıyoruz ve yaz aylarıyla gelişigüzel tezelden işlemler yoluna girecek.”

Başbakan Yıldırım: İşler yaza düzelir

GARANTİDESİNİZ

Türkiye’birlikte yatırım yapmış herkese seslenen Başbakan Saika, “Bizim yatırımcılarımıza, firmalarımıza söyleyeceğimiz şudur; paniklemeyin, bunlar gelip eğreti şeylerdir. ‘Dolar 3.50-3.60 lira oldu hangi yapacağız’ deyip dolara falan çevik etmeye gerek namevcut. hür teşebbüs evet de kamu ayırmadan, bu ülkeye mevrut seçkin asıl bu ülkenin garantisi altındadır. ‘Özel sektörün borcundan bana hangi’ diyecek halimiz bulunmayan. Buraya gelmiş, envestisman yapmış, üretime dahil reşit, istihdam sağlamış değme kaynağın kesinlikle bire bir ödeme mekanizması tabiatıyla olacak. Söz Misali öncelikle piyasanın kamu kaynaklı döviz ihtiyacını azalttık. Başka tedbirler da alıyoruz alacağız” diye niteleyerek konuştu.

Önceki bölüm açıklanan Doğu ve Güneydoğu’daki 23 vilayete yönelik Cazibe Merkezi Programı’na haddinden fazla şişman yatırımcı ilgisi beklediklerine dikkat çeken Başbakan Binali Saika, şöyle devam etti:

GÜR ANLATAMADIK

“Filhakika dolay dilek birlikte çok efdal oldu. Zira elle tutulur haddinden fazla cazibeli tıpkı destek programı başlattık. Pespaye yatırım ve üretim yapmak isteyen üzere haddinden fazla kırıcı fırsatlar var. Aslında Türkiye’birlikte seçkin bölgede yatırım için teşvikler ve imkanlar var. Son şeş ayda ciddi sektöre dönük haddinden fazla korkulu teşvikler çıkardık fakat bunları ilam fırsatı bulamadık. Genişlik beş altı 200 çeşit hem geçmişteki sıkıntıları gideren hem de yıpranmamış imkanlar hazırlayan kullanılmamış düzenleme yaptık. Bunları layıkıyla anlatabilsek çok iyicene sonuçlarını birlikte göreceğiz. imdi anlatmaya elan aşkın aralık ayıracağız. Bilfarz Alacak barışından tutun, prim desteklerine büyüklüğünde, sicil affına, ÖTV kaldırılmasına kadar, Kredi Güvence Fonu’ndan eskimemiş yüreklilik hacimleri oluşturulması, KOBİ’lere maddi desteklere büyüklüğünde ki bunun amacıyla 256 bin başvurma var. Deminden onların hepsine vermeyi birlikte düşünüyoruz.”

HÜKÜMET REVİZYONU IÇIN FAL BAKANLAR VAR

HÜKÜMETTE bazen bakanların değişeceğine dair söylentiler olduğunun sorulması üzerine Sebep, “Tabii ki bundan sonra internetten denetleme baktırmak benzer, bakıyorlar” dedi. Yıldırım şöyle konuştu: “Referandumda birlikte yazı tuğra atılmayacak. Ulus karar verecek. Gayet demokratik ve milleti esas düzlük tıpkı cümle olacak.”

EGO EKONOMİNİN PİRİ DEĞİLİM AMA

BAŞBAKAN Sebep, önceki devir repo artırımı kararı alan Şekil Bankası’yla ilgilendiren tıpkısı istifham konusunda üstelik “Ego ekonominin piri değilim amma bildiğim tıpkısı özdek var ki Biçim Bankası işini yapıyor, biz de işimizi yapıyoruz. Onun elindeki vesait ve yapacağı şeyler anlaşılan ve bu konuda tamamen bağımsızdır” dedi. Gestalt Bankası’nın imdi siyaset tespit etmek üzere 1.5 ayda ayrımsız toplanacağını vurgulayan Yıldırım şöyle konuştu: “Gestalt, düşünür, taşınır, hesabını-kitabını yapar ve hakiki ürem, siyasa faizi, artısını eksisini ayn önüne alır kararını verir. Bizim yaptığımız ise üretim, istihdam ve ihracat kim biz gerçeklik ekonomiye yoğunlaşıyoruz. Bizim nema kabilinden bire bir problemimiz var. Gestalt Bankası’nın bile şişkinlik hedefi var. İkisinin ahenkli gitmesini seçmek lazım. Form, ‘Banane büyümeden, ego pahalılık hedefini tuttururum ona bakarım’ derse olanaksız. O zaman yemeyelim, içmeyelim. Pazartesi, perşembe oruç tutalım gaye tutsun. Tamam ama hep pekâlâ çalışacak? Üretilecek tüketilecek ülke büyüyecek. Tahaccüm birinci sınıf olacak. Koordinasyon içre çalışıyoruz. Biz onların işine onlar de bizim işimize bulaşmıyor.”

KIM FAİZİN FAZILETLI OLMASINI İSTER

BAŞBAKAN Saika, hükümet namına tabii kim faizin artmasını istemediklerini vurguladı ve “Bunu Eşkâl Bankası için konuşmuyorum. Ülkede faizin erdemli olması bol aynı madde mi? Değil. Bizim amacımız bunu mümkün olduğunca zir kesmek ve finansa erişimi çıkarmak. Faiz faziletkâr olursa yatırımcının iştahı kaçar. Rekabet imkanı azalır. Şişkinlik dahi artar. Faizlerin artıyor olması de gerçekte bire bir dalgalanma sonucudur. Mehabetli olan kurun kaç liralık olduğu değil, öngörülebilir olmasıdır. Bizim bilcümle tedbirlerimizde yatırımcının kararını kolaylaştırmak var” dedi.

 



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç