SON DAKİKA

En hızlı geçen kazanacak


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:50
Haber 818 kere okundu.



En hızlı geçen kazanacak
En hızlı geçen kazanacak

ÇANAKKALE 1915 Köprüsü ve angajman yolları üzere, arz düşük teklifi Güney Koreli Daelim Group, Limak, SK ve Çatı Merkezi’nin ortaklığı verdi. Proje amacıyla toplanmış 10 bilyon 354 milyon 576 bin 202 TL’lik envestisman öngören katılım, 5.5 yıllık imal süresi karışma mecmu müddet 16 sene 2 ay 12 günlük müddet üzere işletim hakkına teklif etti. Eriştirme Denizcilik ve Enformasyon Bakanı Ahmet Arslan, ihalenin yapılacak beceri değerlendirmenin peşi sıra netleşeceğini söyledi. Aslan, “Sunulan teklifler bile süreler yapım ve işletme dahil 16 yıl ile 18 yıl arasında değişiyor” dedi. İhalede, döviz zayıf namına TL kendisine teklifler toplandı. Icra Vekili Arslan, Çanakkale Köprüsü amacıyla verilen özge 3 teklifi şöyle açıkladı:

– Japon IHI Corporation, Itochu, Join, Japon Express Way, Makyol ve Nurol ortaklığı 10 milyar 494 milyon 574 bin 500 TL’lik proje bedeli ve mecmu 17 sene 10 kamer 24 devir,

– Cengiz-Kolin Inşaat ve Çinli China Road and Bridge Corporation’ın ortaklığı 10 milyar 324 milyon TL ve 18 sene 8 kamer 19 gün,

– 3. Argıt Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun üstlenicisi IC İçtaş ve Italyan Astaldi ortaklığı üstelik 11 milyar 575 milyon 960 bin TL ve 18 sene 5 ay 15 aktarılma.

Aslan, tekliflerin zat çalışmalarıyla çakıştığını belirtirken, “Komisyon teknik ve ayrıntılı çalışmalarını yapıp gelişigüzel aksaklık yoksa arz bağan süreyi veren grupla sözleşmeyi imzalayacağız. Sonuçtan mutluyuz ve memnunuz” dedi.  Aslan’a, açıklayan 15 Euro+KDV’lik güreşçi köprüsü intikal ücretinin değiştirilip değiştirilmediği bile soruldu. Arslan bu soruya söz konusu rakamların eksiltme şartnamesinde meydan aldığı yanıtını verdi.

2023 METRE OLACAK

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirilecek köprünün fut açıklığının 2023 metre olması bekleniyor. Köprünün dünyanın sunu etraflı köprüsü olan Hyogo’daki Akashi Boğazı Köprüsünü (Akashi Kaikyo Bridge) geride bırakması bekleniyor ve Cumhuriyetin 100. yılında faaliyete geçecek. Çanakkale Köprüsü güzergahı Yapıncak-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe-Balıkesir namına çizildi.

ÇANAKKALE 1915 Köprüsü ve angajman yolları amacıyla, sunma bağan teklifi Cenup Koreli Daelim Group, Limak, SK ve Bina Merkezi’nin ortaklığı verdi. Proje için bütün 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL’lik yatırım öngören iştirak, 5.5 yıllık yapım süresi karışma mecmu süre 16 sene 2 ay 12 günlük müddet üzere işletim hakkına öneri etti. Eriştirme Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, ihalenin yapılacak maharet değerlendirmenin arkası sıra netleşeceğini söyledi. Arslan, “Verilen teklifler bile süreler yapım ve pres karışma 16 yıl ile 18 sene arasında değişiyor” dedi. İhalede, döviz zayıf namına TL namına tekâlif toplandı. Icra Vekili Aslan, Çanakkale Köprüsü amacıyla verilen özge 3 teklifi şöyle açıkladı:

– Japon IHI Corporation, Itochu, Join, Japon Express Way, Makyol ve Nurol ortaklığı 10 milyar 494 milyon 574 bin 500 TL’lik proje bedeli ve mecmu 17 sene 10 kamer 24 çağ,

– Cengiz-Kolin Yapım ve Çinli China Road and Bridge Corporation’ın ortaklığı 10 bilyon 324 milyon TL ve 18 yıl 8 ay 19 zaman,

– 3. Derbent Köprüsü ve Şimal Marmara Otoyolu’nun üstlenicisi IC İçtaş ve Italyan Astaldi ortaklığı da 11 milyar 575 milyon 960 bin TL ve 18 yıl 5 kamer 15 çevrim.

Aslan, tekliflerin kendi çalışmalarıyla çakıştığını belirtirken, “Alt Kurul ustalık ve mufassal çalışmalarını yapıp herhangi bir aksaklık yoksa arz bağan süreyi veren grupla sözleşmeyi imzalayacağız. Sonuçtan mutluyuz ve memnunuz” dedi.  Aslan’a, açıklayan 15 Euro+KDV’lik güreşçi köprüsü intikal ücretinin değiştirilip değiştirilmediği üstelik soruldu. Aslan bu soruya bahis konusu rakamların ihale şartnamesinde düzlük aldığı yanıtını verdi.

2023 METRE OLACAK

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirilecek köprünün ayak açıklığının 2023 metre olması bekleniyor. Köprünün dünyanın en tafsilatlı köprüsü olan Hyogo’daki Akashi Boğazı Köprüsünü (Akashi Kaikyo Bridge) geride bırakması bekleniyor ve Cumhuriyetin 100. yılında faaliyete geçecek. Çanakkale Köprüsü güzergahı Yapıncak-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe-Balıkesir namına çizildi.



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç