SON DAKİKA

Türkiye’deki kurbağa bacağına milyonlar ödediler


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:50
Haber 689 kere okundu.



Türkiye’deki kurbağa bacağına milyonlar ödediler
Türkiye’deki kurbağa bacağına milyonlar ödediler

Türkiye’nin 2016’da 11 milyon liralık seviyesinde gerçekleşen “kurbağa ihracatı”nın kestirmece yüzde 65’ini bir tane başına karşılayan Balıkesir’de müesses firma, güzeşte sene cesim bölümü “kurbağa budu” kalkmak amacıyla, 7,2 milyon teklik ihracat yaptı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kâin, su ürünleri ithalat ve ihracatı işleyen şirketin aut tecim müdürü Bülent Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmalarının, kurulduğu 1922’den bu yana su ürünleri konusunda istihsal yaptığını, Bandırma, Bilecik ve Çeşme’de fabrikalarının olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır karaca ve deniz salyangozu, kurbağa, göl gümüşü balığı ve bahir patlıcanı kadar bahir ve yağız canlılarını işleyip ihraç ettiklerini dile getiren Başaran, kurbağanın Bandırma fabrikalarında işlendiğini anlattı.

Başaran, 12 bini bağlı 60 bin metrekarelik alanda yerleşmiş Bandırma fabrikalarında 300 kişinin çalıştığını belirterek, firmanın ilk olarak 1981’de Yunanistan’a zinde balık sattığını, kurbağa ihracatına ise 1988’de başladıklarını bildirdi.

Türk damak tadına namünasip, ama elverişsiz dışından büyük dilek gören kurbağayı, Bağırsak Küçük Asya ve Trakya bölgelerinden realizasyon ettiklerini anlatan Başaran, kurbağa ihracatının Fransa ve İtalya başta başlamak üzere SUTAŞ ülkelerine yapıldığını ifade etti.

“KURBAĞA BUDU, AVRUPA’DA BALABAN RABIT GÖRÜYOR”

Kurbağa ihracatlarının sabık sene 175 tondan 280 tona çıktığını dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

“1980’li yıllardan bu yana kurbağa ihracatı yapıyoruz. Kurbağaları, etken, dinç yahut dondurulmuş yerine satıyoruz. Kurbağa budu, özellikle Avrupa’da şişman bağlam görüyor. Bizim aut satımımızın önemli kısmını bu ürün oluşturuyor. Asıl pazarımız Fransa. Restoranlarda haddinden fazla çok istihlak oluyor. Oldukça pahalıya satılan benzeri ürün. Lira bazında ihracatımız, esbak yıla göre yüzde 38 artışla 7 milyon 229 bin liraya ulaştı.”

Başaran, Türkiye’nin geçen yıl 11 milyon lira civarında olan kurbağa ihracatının yaklaşık yüzde 65’ini firmalarının yaptığına dikkati çekerek,
“Kurbağalar bize faal yerine geliyor. Incelmemiş bap kabulünden bilahare boylara ayrılıyor. Daha sonra geçim ve paketleme işlemleri yapılıp mahsulat sevk ediliyor.” dedi.

Türkiye’nin 2016’da 11 milyon liralık seviyesinde gerçekleşen “kurbağa ihracatı”nın kısaca yüzde 65’ini bir tane başına karşılayan Balıkesir’de müesses firma, sabık sene cesim bölümü “kurbağa budu” atılmak amacıyla, 7,2 milyon lira dış satım yaptı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan, su ürünleri ithalat ve ihracatı eden şirketin dış ticaret müdürü Bülent Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmalarının, kurulduğu 1922’den bu yana su ürünleri üzerine istihsal yaptığını, Bandırma, Bilecik ve Çeşme’de fabrikalarının olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır karaca ve deniz salyangozu, kurbağa, göl gümüşü balığı ve deniz patlıcanı kabilinden deniz ve karaca canlılarını işleyip ihraç ettiklerini dile getiren Başaran, kurbağanın Bandırma fabrikalarında işlendiğini anlattı.

Başaran, 12 bini mecbur 60 bin metrekarelik alanda kurulu Bandırma fabrikalarında 300 kişinin çalıştığını belirterek, firmanın önce namına 1981’de Yunanistan’a dinç balık sattığını, kurbağa ihracatına ise 1988’de başladıklarını bildirdi.

Türk damak tadına yolsuz, ama sınırlı dışından iri temenni gören kurbağayı, Çöz Küçük Asya ve Trakya bölgelerinden realizasyon ettiklerini anlatan Başaran, kurbağa ihracatının Fransa ve İtalya özellikle kalkışmak üzere SU ülkelerine yapıldığını ifade etti.

“KURBAĞA BUDU, AVRUPA’DA IRI DESTE GÖRÜYOR”

Kurbağa ihracatlarının güzeşte yıl 175 tondan 280 tona çıktığını dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

“1980’li yıllardan bu yana kurbağa ihracatı yapıyoruz. Kurbağaları, hareketli, dinç veya dondurulmuş adına satıyoruz. Kurbağa budu, özellikle Avrupa’da nazik bandaj görüyor. Bizim dış satımımızın kocaman kısmını bu kitap oluşturuyor. Ana pazarımız Fransa. Restoranlarda çokça çok istihlak oluyor. Az Çok pahalıya satılan bire bir işaret. Liralık bazında ihracatımız, geçmiş yıla bakarak yüzde 38 artışla 7 milyon 229 bin liraya ulaştı.”

Başaran, Türkiye’nin güzeşte yıl 11 milyon lira civarında olan kurbağa ihracatının yaklaşık yüzdelik 65’ini firmalarının yaptığına dikkati çekerek,
“Kurbağalar bize canlı namına geliyor. Tor bap kabulünden sonra boylara ayrılıyor. Daha sonra sözleşme ve paketleme işlemleri yapılıp ürünler irsal ediliyor.” dedi.



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç